Kezdőlap arrow Technika
BMW G450X PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Majer Viktor   

 

Megállíthatatlanul tapad
G 450 X

Kimondottan az endurósportra, a világ legtechnikásabb terepversenyeire fejlesztette ki a BMW az új G 450 X-et, amely már gyári kivitelében is tökéletesen alkalmas rá, hogy rajthoz álljon. Megjelenésében jelen van a hamisítatlan sportosság és a vele járó agresszivitás is. Mindezeknek köszönhetően egy olyan lenyűgöző versenymotor képét mutatja, amely arra született, hogy diadalmaskodjon minden akadály felett.
A típusjelzésben szereplő G betű a kis és közepes hengerűrtartalmú, sportos motorok új generációját jelöli, melynek tagjait fölényes könnyedség, remek irányíthatóság, rendkívül biztos iránytartás és kiszámítható menettulajdonságok jellemeznek. Hajtásukról nagy teljesítményű, megbízható, kulturált és takarékos egyhengeres motorok gondoskodnak. A G-modellek ugyanúgy megállják a helyüket könnyű, univerzális túraenduróként, mint fordulékony szupermotóként, robosztus hardenduróként vagy versenyzésre alkalmas, igazi versenyenduróként.

 

Megállíthatatlanul tapad
G 450 X

Talán nincs is még egy olyan motorfajta, amelynek annyi nehezítő körülmény közepette kellene helyt állnia, mint egy endurónak. Éppen ezért a BMW G 450 X esetében a gyakorlati próba szerves részét képezte a laboratóriumi és a tesztpályás vizsgálatok mellett a versenykörülmények közötti tesztelés is. Az új modell minden körülmények között szívósan állta a sarat: nem fogtak ki rajta sem a magas ugratások, sem a farkasordító hideg, ahogy a rekkenő hőség, a vízátkelések, illetve a homok- és kőfelverődéssel járó, rendkívül poros környezetben történő tartós használat sem.
A G 450 X 449 köbcentiméteres, egyhengeres, négyütemű DOHC-motorja a BMW fejlesztése. A helytakarékos koncepció eredményeképpen remekül bírja a fokozott fordulatot. A lambda-szondával és két sorba kapcsolt fojtószeleppel párosított benzinbefecskendezés nemcsak előnyös teljesítmény-kifejtést, hanem egyúttal Euro III-megfelelőséget is szavatol. Mindezek eredményeképpen a BMW G 450 X már ma teljesíti a versenyekre vonatkozóan a jövőben érvénybe lépő szigorúbb környezetvédelmi előírásokat.
A G 450 X motorját önindító kelti életre. A nagy teljesítményű akkumulátor és benzinbefecskendezés miatt mindig megbízhatóan indul, ezért nincs szükség kiegészítő berúgópedálra sem. Az önindító teljesítményfelvételét automatikus dekompresszió-funkcióval csökkentette a BMW.
A főtengely és a váltó között a szellőztető funkcióval rendelkező köztes tengely viszi át a nyomatékot. Ez azt jelenti, hogy visszafelé forog a G 450 X motorjának főtengelye. A henger kb. 30 fokkal van előre döntve, ami kedvez az irányíthatóságnak, mivel az első kerék felé tolódik a jármű súlypontja. A henger megdöntésével a felszabaduló hely miatt egyenes vonalú, függőleges szívótraktus kialakítására nyílik mód, ez pedig előnyösen hat a teljesítményre.
A szabadalmaztatott lengővilla-ágyazásnak köszönhetően a berugózás mértékétől függetlenül kisebb kopásnak van kitéve a fogaskerék, a lánc és a lánclap, mint a hagyományos konstrukciók esetében. Egyúttal kedvezően hat a menettulajdonságokra, hogy sokkal mérsékeltebbek a hajtás terhelésváltási reakciói.
Az újszerű vázkoncepció optimális erőátadást biztosít, minimális anyagszükségletének köszönhetően pedig ideális viszonyt teremt merevség és tömeg között.
A futómű geometriájának és szerkezeti felépítésének kialakítását az a fő cél vezérelte, hogy képes legyen kibírni a versenyhasználattal együtt járó fokozott igénybevételt. Az állhatatos munka eredményeként könnyű irányíthatósággal, meggyőző fordulékonysággal és kiváló stabilitással ötvöződnek a modell nagyszerű tereptulajdonságai.

 

 
 

Adattáblázat
G 450 X

Méretek  (mm)
Hosszúság

 
Szélesség/tükrökkel

 
Szélesség/ tükrök nélkül

 
Tengelytáv

 
Ülésmagasság

 
Önsúly, feltankolva (kg)

120
Max. össztömeg (kg)

 Motor  
Lökettérfogat (ccm)

 
Furat/löket (mm)

 
Max. teljesítmény kW/LE/fordulatszám

 
Max. nyomaték (Nm)/fordulatszám

48
Hengerek/szelepek

 
Sűrítési viszony

 
Szelepvezérlés

 
Keverékképzés

 Erőátvitel  
Tengelykapcsoló

 
Váltó

 
Hajtás

 


Menetteljesítmények  
Végsebesség (km/h)

 
Gyorsulás 0-100 km/h (mp.)

 
Gyorsulás 0-1000 m (mp.)

 Fogyasztás  (l/100km)
90 km/órás sebességnél

 
120 km/órás sebességnél

 
Üzemanyagtartály (l)

 Futómű  
Váz típusa

 
Rugóút elöl/hátul (mm)

300
Utánfutás (mm)

 
Villaszög

 
Felnik elöl

 
Felnik hátul

 
Abroncsok elöl

 
Abroncsok hátul

 
Fékátmérő elől (mm)

 
Fékátmérő hátul (mm)

 
Alapár (Ft)  
A BMW G 450 X alapára (brutto, reg.adóval együtt)

2 350 000
 
© 2022 F650.hu
Az oldalt a 3Gteam üzemelteti.