Kezdőlap arrow Közérdekű arrow Események arrow Az első 24 órás versenyem (2009)
Az első 24 órás versenyem (2009) PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Nagy Viktor   
Idén hatodik alkalommal került megrendezésre a Bmw MTM szervezésében a 24 órás verseny. Kipihenve a fáradalmainkat egy beszámolóval készültem az első 24 órás versenyemről.

Már a nevezés sem volt egy zökkenőmentes művelet. Navigátor ugyan regisztrálta a csapatot, de időközben Ifa és Gyuszkó is visszalépet a Alpok túra miatt. Nekem kicsit lassan sikerült felfogni, hogy ez a verseny a hétvégén lesz, ezért majdnem lecsúsztam.

Csütörtök dél körül csörgött a telefon és Gyuszkó keresett, hogy lenne-e kedvem menni a 24-órásra, mert ő Alpokba megy. Tetszett az ötlet, bár amikor elfogadtam, hazafele munkából azon gondolkodtam, hogy egy nap felkészülés elég lesz-e. Lejmi segítsége révén elég lett, mert tőle kaptam egy ledsort és néhány kapcsolót amit csak összekellett legóznom, egy TESCO-ban vásárolt pizsama csomagolásából (szombaton hajnali egyig bütyköltem és ellenőriztem le a motort). Nagyjából felkészültem bedobtam néhány szerszámot, vizet, térképet és vártam a reggelt.

A klub két csapattal indult végül a Csapat a csapat. (résztvevői: Lejmi – XTZ660, Csiga – DAKAR, Majsa – R850r), valamint az F650.hu (résztvevői: Navigátor – 650 CS, Devision – 650 CS, és jómagam, Wesen – 650 GS).

Eljött a nap Navigátorral, Devison és nagy meglepetésemre Gyuszkóval is találkoztam az Árpád hídi benzinkútnál. A Wallisnál megtisztelt bennünket Titi, az egész Kovács család és Ifa is befutott.

Melegvolt, várakozás, regisztráció, csoda lötty amitől lejön a plexiről a bogár, beszélgetés öreg és első 24órásokkal, megnyitó…majd eljött a START ideje. Számhúzással döntötték el a sorrendet, így a startvonalat elsőként a Lejmi-Csiga-Majsa trió lépte át 8-as rajtszámmal, majd ezt követően (kicsit később) a Navigátor-Division-Wesen hármas, 24-es rajtszámmal.

I. szakasz: Budapest – Kálóz (12h)
Elindultunk, de a 18.dik km-en Navigátor motorjáról, elrepült minden papírunk és térkép. Gyorsan összeszedtük bár késében voltunk ekkor. Az első mérési pont előtt Division paripájáról eltűnt egy csavar ami történetesen a váltókart fogta. Miután hárman fölösleges voltunk oda így Navigátor és én gyorsan berajzoltuk a következő (nem szelektív) szakasz útvonalait a térképre. Közben Division leszelte a hátsó fékkarját és a csavarral a váltókart újra a helyére illesztette, egy 6 km-es kitérővel meg csavarokat is tudtunk szerezni. A késésünk így tovább duzzadt, de az első ellenőrzési ponton mégiscsak sikerült a hátrányunkat 10percre lefaragni.

II. szakasz: Első szelektív
Az első szelektív szakasz is egész jól sikerült bár késtünk és hagytunk ki egy pontot is.

III. szakasz: Kálóz – Diósberény (14h)
Majd folytattuk utunkat az itiner szerint. Ezen a szakaszon nagyon jól mentünk és 20 perccel előbb értünk be, mint a III. szakasz indulási ideje. Volt idő inni, enni. Ekkor jött a hír, hogy Majsa hátsó kereke megadta magát (felni körbülés), így 18óra környékén a Lejmi-Csiga-Majsa csapat feladni kényszerültek a versenyt.

IV. szakasz: Kálóz – Kisvaszar – Csendes étterem (19h)
Nyugodt indulás volt jó tempóban mentünk. Közben ránk sötétedett és hát érzésem szerint nagyon bevállalósan mentünk, hajtott minket a versenyszellem. Kivaszarra beérkeztünk és 40perces előnyben voltunk. Másik csapat jelent meg és kérdést szegeztek hozzánk: „Van nektek 11es pecsétetek?”. Nem volt. A helyet sem találtuk meg sehol a térképen amikor jöttünk, miután volt még 40 percünk visszamentünk megkeresni. Megtaláltuk
és nagy sebességünk ellenére is csak kb. 10 perc késéssel értünk be az étteremhez.

A pihenő (22h):
Egy órás pihenő járt mindenkinek. A parkolóba várt minket Csiga és Lejmi így részletesebb infót kaphattunk a történtekről (Majsát közben hazaszállították motorjával együtt.). Éhesek voltunk és vacsorajegy ellenében egy tál pörkölt galuskával és egy üveg ásványvizel olthattuk éhségünket. Azt gondoltam azért egy órába kicsit több is belefér mint az evés. Kapkodósan ugyan de összeszedtük magunkat és megkaptuk a következő szelektív szakasz itinerjét.

V. szakasz: Második szelektív szakasz
A történet szépen indult, még az étterembe megrajzoltuk a térképet, majd nagy lelkesedéssel és teli hassal nekiindultunk. Sajnos az egyik ellenőrző pontot rossz helyen kerestük és eltévedtünk (Magyarhertelend – Tever – Orfű) részen. Eztán jöttek is a bajok csőstül. Devision motorja ami eddig a ködlámpás xenonnal olyan jól működött egyszer csak leszívta az akkumulátort és nem tudta beindítani a motort. Kis tologatást követően aztán beindult, de ködlámpa fényéről le kellett mondanunk.

A következő szelektív ponttól eljövet, valószínűleg a kevés fénynek és fáradtságnak köszönhetően Division elkapott két kátyút és az első kereke leeresztett. Navigátornál ugyan volt defekt javító spray, de az a felni szétverődése miatt inkább kijött. Hívtuk a műszaki számot, de személyi sérülés miatt sajnos egy órát várakoznunk kellett. Míg Navigátor lepihent, mi kitaláltuk a folytatás útját, módját. Ha a kereket meg tudják csinálni akkor gyakorlatilag a most félbemaradt szakaszt  és az azt követőt is kihagyjuk akkor 6óra 10percre ott lehetünk, bár nagyon sok hibapontot gyűjtünk össze. (A másik verzió az lett volna, hogy a szelektív szakaszt nem, de a VI. szakaszt megpróbáljuk késéssel befejezni.)

Öt óra után nem sokkal begurult a felmentő autó. Felrakták a motort és egy benzinkúthoz mentünk ahol kalapáccsal visszapüfölték az elgörbült felnit, tankoltunk is. A benzinkúton amikor fizettem a három tankolást, a lány lenyomott nekem egy marketing szöveget, hogy mivel 24 liter fölött tankoltam vehet kedvezményesen fila labdát vagy fila táskát. Kérdeztem tőle nagyon fáradtan, halott bogarakkal az arcomon:
„- Szerinted nekem erre most szükségem van?
„- Pontgyűjtő kártyád van?”

Fizettem, KVéztunk és hajrá. Devisionnak sikerült folyatatni a versenyt, de a VI szakasz indulási idő pontjára odaértünk 6:10re.

VII szakasz: Pécs Somogy – Diósberény (7h)
Nemsokkal az indulás előtt elkezdett csökkeni Devision hátsó gumijából is a nyomás én mentem mögötte és jeleztem is neki a problémát. A defektspray úgy nézett ki itt használható. Amit az első utunkba kerülő benzinkúton fel is fújtunk. Olyan 8 óra környékén az én motorom elektronikája őrült meg és elment az alapjáratom, ennek folyamaként egyfolytában durrogott mint a veszedelem motorféknél és megállásnál lefulladt. Gyújtást lekapcsoltam majd vissza és kis várakozás után újra remekül ment a gépsas. Jól jöttünk, de a hátsókerék és az alapjárati probléma miatt veszettünk időt.

VIII szakasz: Diósberény – Pusztaszabolcs (9h)
Nagyon jó tempóban jöttük, teljesen gondtalan utunk volt. Én személy szerint 10óra környékén értem el a teljes holtpontot. Amit egy benzinkútnál kevés keksz és víz után aránylag sikerült elhagynom. A benzinkúton való szédelgés miatt késtünk néhány percet a pusztaszabolcsi ellenőrző pontról.

IX. szakasz: Pusztaszabolcs – Máriahalom (10h)
Rettent jó utunk volt, Navigátor kedvenc szakasz így hoztunk 20percet amit pihenéssel, kajálással töltöttünk. Kitaláltam hogy kiveszem az utolsó szakszra a szűkítőket a dobból hogy viccesebb legyen. Kiszedtem, de aztán rászorítottam puszta kézzel a forró fémre. Kicsit égetett és vízhólyag lett a jutalmam valamit sikerült felébrednem teljesen.

X. szakasz: Pusztaszabolcs – Budapest (12h)
Időben jók voltunk és beértünk a célba. Itt már várt ránk Csiga és Lejmi is. A versenyt közel 24óra alatt teljesítettük és a 47 csapatból a 19.helyen végeztünk az összesítésben. (Az MTM oldalán található táblázatot komolyan nem értem, de ez lehet az én hibám). Sok csapat esett ki őz gázolás, műszaki hiba és bukások miatt. Az említett 47 csapatból csak 27 érte el a célt.

Epilógus
Azt hiszem számomra egy olyan élmény volt ez a verseny, ami maradandó, de sajnos ezeket  csak elmesélni tudom, képek nem készültek róla. Jövőre sokkal több időm lesz felkészülni a versenyre és gondoskodok jobb térképről és defektjavításra szolgáló szerszámokról mind CSre mind GSre. Így vissza gondolva néha azaz érzésem, hogy egy teljesen más ember motorozott akkor, nem ismerek a régi magamra egyáltalán.

Három okból is büszke vagyok magunkra és magamra. Végigcsináltuk és hogy beértünk, pedig nézett ki úgy hogy nem. Másodsorban mégiscsak van eredménye, ha az ember saját maga szerelgeti a motorját és igazándiból nagybaj-hiba nélkül végig csinálta a versenyt. És egy mondat azoknak, akik rutintalanok és ezért tartanak a versenytől: Én nagyon sokat fejlődtem a verseny alatt, úgy érzem, hogy a motoros rutinomnak ez az egy nap rettentő sokat adott, kanyarodási technikámat illetően mindenképpen. Tehát, ha keveset motoroztál még egy ok hogy kipróbáld magadat ezen a versenyen és jövőre elindulj. Az esetleges félelmeidet a rajtvonallal együt elhagyott és hajt a versenyszellem tovább. Következő 24 óráson ott leszek, az biztos.

Navigátornak és Devisionak köszönet, hogy befogadtak a csapatba és együtt motorozhattunk egy szép eredményt elérve. F650.hu RULEZ.


WESEN

 Videó: Itt

 
© 2021 F650.hu
Az oldalt a 3Gteam üzemelteti.