Kezdőlap arrow Technika
BMW F650 Rally By Schalber PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Majer Viktor   

BMW F650 Rally By Schalber

 

A 1999-2000-es év Párizs-Dakar győzelme a kék-fehérek egyhengerese számára az F-sorozat sikerének megkoronázása volt, habár azoknak a vasaknak nem sok közük volt a széria F-ekhez. Nem sokkal késobb a niedereschach-i Touratech cég Richard Schalbert bízta meg az F650 Rally megalkotásával. Schalber építette korábban a gyári gépeket. Így ez egykori Dakar győztes motor bárki számára elérhetové vált, aki meg tudta fizetni.
Az alap F650-hez képest már a GS Dakar is elorelépés mindazok számára, akik az F terepjáró képességeit szeretnék inkább kihasználni. A GS Dakar hosszabb rugóútjai, nagyobb kerekei sem vehetik fel azonban a versenyt a Schalber-féle professzionális rally replikával.
A motoron és az azt körülölelo vázon kívül gyakorlatilag semmi nem maradt eredeti. Elöl felfordított White Power teleszkópok a hozzájuk illo CNC-mart kiflikkel, hátul szintén WP lengéscsillapító gondoskodnak a 25-25 cm-es rugóutakról. A Michelin Desert elso abroncsok 21�-es, a hátsók 18� �es feketére eloxált Excel felniken feszülnek, így sikerült egy megnyugtató 30 cm-es szabadmagasságot kihozni. A gyári hátsó traktust könnyebb, rövidebb acélcso farra cserélték, ami sportosabb, magasabb ülést eredményezett. Tériszonyosok ne is gondolkodjanak e nemes paripa megülésén, mert az ülésmagasság ezáltal potom 97 cm-re növekedett. Az, hogy a gépezet kicsit ducinak tunik az 51(!) literes tankkapacitásnak köszönheto. Ha a gyári adattal számolunk, akkor az majdnem 1000 km-es hatótávolságot jelent. Az elkamet által készített muanyagborítás alatt az orr-részben helyet kapott egy plusz olajhuto is, ami a sivatagi klímában segíti a motor hoháztartását szinten tartani.

Mivel a gép inkább rally célokra lett tervezve, nem találjuk meg rajta a hagyományos muszerfalat, hanem személyre, használat céljára, no meg a pénztárca méretére szabva választhatunk a különféle túra és rally kiegészítokbol, legyen az tripmaster, roadbook tartó, GPS, vagy iránytartó. A Magura kormányon kaptak helyet a hagyományos kapcsolók mellett a navigációs berendezések kezeloszervei. Természetesen kézvédo gondoskodik a fék- és kuplungkarok épen maradásáról.

Számos kisebb alkatrész is könnyebbre, stabilabbra, lett cserélve, így alumínium lett a láncvédo, a lánckerék, nagyobbak lettek a lábtartók, a váltó és fékpedálok is módosított karokat kaptak. A lánc az RK terméke. Természetesen választhatunk többféle verseny- és túrakipufogó közül is, kinek-kinek célja és hallásérzékenysége szerint.

A tankhajó menetkész állapotban üzemanyag nélkül 175 kg, teletankolva 226 kg-ot nyom a mérlegen. Könnyedén rávághatja az ember, hogy nem sivatagba való, pedig a megnövelt lábtartók biztos tartásról gondoskodnak, az elorelátóan kialakított benzintankok, pedig nagy mozgásteret hagynak a pilótának. A motor kiegyensúlyozottsága szinte tökéletes, a négy tankrész csövekkel kapcsolódik egymáshoz, ezáltal az üzemanyag csökkenése a motor súlyeloszlására is egyenletesen hat.
Az 50 LE talán kevésnek hat egy ekkora monstrum mozgatásához, foleg terepen, viszont a rövidebb hátsó áttételezés miatt az egyhengeres sokkal spontánabban reagál a gázparancsokra. A forgatónyomatékot növeli a nyitott titán sportkipufogó. Bár a motor úgy ahogy van egy kerek egészet alkot, természetesen tovább tuningolható, a Touratech már elkészítette a 72 LE-s változatot, de errol sajnos még nem sikerült információkat gyujtenem.

És hogy újonnan mennyibe kerül mindez? � Tessék kapaszkodni!

 

Egy új BMW F650 ára: 2199000 Ft

Touratech F650 Rally Kit: 9073 € = 2268250 Ft (250FT/1€ árfolyamon számítva)

4467250 Ft

 

Kicsit sok? Ha a KTM 660 Rally Factory Replica árát vesszük az is kb. ennyibe kerül, paramétereiben pedig szinte ugyanaz. Ha valakinek azonban mégsem állna ekkora összeg a rendelkezésére, az megveheti a Touratechnél a különbözo upgrade csomagokat külön-külön is, igaz az még dob egy kicsit az áron. Például, ha csak a futómuvet szeretnéd az F-eden javítani, akkor 2308 €-ért megkapod a WP villákat, a hátsó teleszkópot a hozzávaló befogókkal, csavarokkal, stb. Természetesen a Rally változat az összes eddigi F650 változatból átépítheto. Ha nem akarunk barkácsolni a niedereschachiak minden munkálatot elvégeznek helyettünk, sot általában van egy-két kevés km-t futott F is a raktárukban. A lakkozásban és egyéb extrákban is rugalmasan állnak a vevok rendelkezésére.

 

Touratech kitekrol és alkatrészekrol bovebben olvashatsz a Felszerelés rovatban.

 

 

Adattáblázat
F 650 RR

 

Méretek  (mm)
Hosszúság

na
Szélesség/tükrökkel

na
Szélesség/ tükrök nélkül

na
Tengelytáv

na
Ülés magasság

na
Önsúly,feltankolva (kg)

na
Max. össztömeg (kg)

na
Motor
Lökettérfogat (ccm)

652
Löket/furat (mm)

100,0/83,0
Max. teljesítmény kW/LE/fordulatszám

37/50/6500
Max. nyomaték (Nm)/fordulatszám

60/4800
Hengerek/szelepek

1/4
Surítési viszony

11,5:1
Szelepvezérlés

DOHC
Keverékképzés

BMS-C II
Eroátvitel
Tengelykapcsoló

többtárcsás, olajfürdos
Váltó

körmös kapcsolású, ötsebességes
Hajtás

XW-gyűrűs lánc
Menetteljesítmények
Végsebesség (km/h)

na
Gyorsulás 0-100 km/h (mp.)

na
Gyorsulás 0-1000 m (mp.)

na
Fogyasztás  (l/100km)
90 km/órás sebességnél

na
120 km/órás sebességnél

na
Üzemanyagtartály (l)

na
Futómu
Váz típusa

acél hídváz
Rugóút elöl/hátul (mm)

250/250
Utánfutás (mm)

na
Villaszög

na
Felnik elöl

1,6J x 21
Felnik hátul

2,5J x 18
Abroncsok elöl

90/90 S 21
Abroncsok hátul

140/90 S 18
Fékátméro elöl (mm)

szimpla tárcsa, 300
Fékátméro hátul (mm)

szimpla tárcsa, 240
Alapár* (Ft)
Az F 650 GS + Touratech kit alapára

4 656 980


*Az ár 260 HUF/EUR árfolyamon értendo.
 
© 2022 F650.hu
Az oldalt a 3Gteam üzemelteti.